Bohlmann-Bande? 

Hallo! Mein Name ist Rolf Bohlmann

Kennen Sie Bohlmann-Banden? Nein? Im folgenden finden Sie eine kurze Erklaerung dieses chemischen Fachbegriffs aus der IR-Spektroskopie, der nach meinem Vater Ferdinand Bohlmann benannt ist, weil er als erster diese Banden in der chemischen Fachliteratur[1] beschrieben hat. Man beobachtet die Bohlmann-Banden im IR-Spektrum der trans-Chinolizidin-Derivate wie z.B. von Matrin (Bild 1) im Bereich zwischen 2500 - 2830 [1/cm]. Sie stellen ein wertvolles Hilfsmittel zur Aufklaerung des raeumlichen Aufbaus dieser Alkaloide dar. Nachdem es heute viele neue, leistungsfaehige Methoden in der Spektroskopie gibt, ist die praktische Bedeutung der Bohlmann-Banden stark zurueckgegangen.

Hello! My name is Rolf Bohlmann

I have dedicated this page to the term “Bohlmann Bande". The plural “Bohlmann Banden" is the German equivalent to the term Bohlmann bands coined in the Anglo-Saxon chemical literature for specific absorptions in the infrared spectra of certain heterocycles. They appear in the range 2500 - 2830 [1/cm] indicating the presence of a trans quinolizidine alkaloids. There is little interference with the absorptions of other functional groups in this range. The practical meaning and utility of those bands was first discovered and published by F. Bohlmann. The theoretical explanation[2] of his empirical observation came years later. The implications of a generalized Bohlmann effect on the molecular mechanics representation of structural behavior are described in a recent paper[3]. Today the role of infrared spectra is due to the development of many new and powerful spectroscopic methods much smaller than it was then. 

IR-SpektrenStrukturformel von Matrin



[1] F. Bohlmann: "Zur Konfigurationsbestimmung von Chinolizin-Derivaten" Angew. Chem. 69(20), 1957, p. 641-642.

[2] S. Wolfe, H.B. Schlegel, M.H. Whangbo, F. Bernardi: "On the Origin of the Bohlmann bands" Can. J. Chem. 52 (22), 1974, p. 3787-3792.

[3] Jenn-Huei Lii, Kuo-Hsiang Chen, and Norman L. Allinger "Alcohols, Ethers, Carbohydrates, and Related Compounds Part V.2 The Bohlmann Torsional Effect" J. Phys. Chem. A, 108 (15), 2004, p. 3006 -3015.